Deska do krojenia z najlepszego drewna

KONSULTACJA " deski do krojenia » najlepsze drewno

Najlepsze drewno na deski do krojenia

Drewniane deski do krojenia są narażone na różne obciążenia. Wybierając odpowiedni gatunek drewna do swojej płyty kuchennej, należy zwrócić szczególną uwagę na trwałość i stabilność wymiarową. Najpopularniejszymi gatunkami drewna na deski do krojenia są akacja, bambus, buk, dąb i teak. Oto zestawienie właściwości najpopularniejszych gatunków drewna na deski do krojenia.

akacja

Każdy, kto kupuje deski do krojenia wykonane z akacji w Niemczech, zwykle nie kupuje afrykańskiego gatunku drewna akacji, ale drewno robinii. Pomimo tej w rzeczywistości fałszywej deklaracji, zwyciężył termin akacja. Akacja fałszywa ma dobrą trwałość i twardość jak na europejski gatunek drzewa. Bardzo niska cena jest przede wszystkim odpowiedzialna za sukces drewna jako drewna na rynek masowy. Niestety drewno ma tendencję do wypaczania się, pękania i drzazg. Dlatego akacja fałszywa nie jest najlepszym wyborem na deski do krojenia.

Akacja w leksykonie drewna
Leksykon drewna bambusowego

Bambus

W rzeczywistości bambus nie jest rodzajem drewna, ale trawą. Materiał drewnopodobny można uzyskać tylko w wyniku złożonego procesu technicznego. Tkanina jest rozdzielana i ponownie sklejana. Wysoki współczynnik techniczny produkcji oznacza, że ​​istnieją bardzo różne jakości. Ponieważ do produkcji używa się dużo kleju, jakość tego kleju ma również decydujące znaczenie dla oceny bambusowych desek do krojenia. Z reguły bambus jest bardzo porowaty, twardy i ma tendencję do wypaczania się, zwłaszcza w kontakcie z wodą.

Bambus w leksykonie drewna

buk

Buk jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem liściastym w Niemczech. Jako stosunkowo ciężkie i gęste drewno europejskie jest porównywalne z dębem. Drewno ma silną tendencję do szybkiego kurczenia się i pękania oraz wymaga starannego i delikatnego traktowania. Dlatego nie nadaje się jako drewno na deski do krojenia i jest dostępne na rynku tylko jako tania alternatywa.

Leksykon drewna

Eiche

Jak na europejskie drewno liściaste, dąb ma stosunkowo wysoką wytrzymałość, podobnie jak buk. Roczne słoje są wyraźnie zaznaczone na dębie i nadają drewnu dekoracyjną strukturę. Jest szczególnie popularny w wystroju wnętrz, na meble, okna i drzwi. Dąb nadaje się tylko w ograniczonym zakresie jako drewno na deski do krojenia, ponieważ może się wypaczać w przypadku długotrwałego kontaktu z wodą.

Leksykon drewna
deska do krojenia drewno

Tek

Dzięki wysokiej zawartości olejów i kauczuku drewno tekowe osiąga najlepszą odporność na grzyby niszczące drewno spośród wszystkich opisanych tu gatunków. Jego powierzchnia jest wyjątkowo gładka. Ostrza noży pozostają ostre na drewnie przez bardzo długi czas, ponieważ jest on bardzo delikatny dla ostrza. Teak ma niską tendencję do wypaczania się i prawie nigdy nie pęka ani nie odpryskuje. Uważane jest za drewno szlachetne bardzo wysokiej jakości, idealnie nadające się na deski do krojenia i klocki do rąbania.

Teak w słowniku drewna

Spis treści

Jakość

najlepszy materiał
najlepsze drewno
deska do krojenia lub blok do krojenia

pielęgnacja

Konserwacja deski do krojenia
Czysta deska do krojenia

Pochodzenie

pochodzenie
Raport zrównoważonego rozwoju

Nasze deski do krojenia