
Pochodzenie |
północny do środkowej Ameryki Południowej |
gęstość nasypowa |
0,9-1,11 g / cm³ |
klasa trwałości |
1 |
skurcz promieniowy |
0,33% |
Skurcz styczny |
0,44% |
kolor drewna |
ciemnoczerwony brąz |
struktura drewna |
jednorodna o delikatnej konsystencji |
stosowanie |
Drewno konstrukcyjne, drewno tarasowe |
Massaranduba to bardzo ciężkie i twarde drewno pochodzące z Ameryki Południowej. Wysoka wytrzymałość sprawia, że jest szczególnie trwały na zewnątrz oraz odporny na zarysowania i odpryski. Strugana gładka, powierzchnia jest bardzo elastyczna i nadaje się do używania boso. Massaranduba ma ciemnoczerwono-brązowy kolor, dzięki czemu zyskała nazwę „beefwood” w języku angielskim lub „końskie drewno” w języku niemieckim. Drewno jest bardzo jednorodne i ma delikatną fakturę.
Massaranduba - Twardy i wytrzymały
Drewno jest tak ciężkie, że nie unosi się na wodzie. Dzięki dużej gęstości osiąga najwyższe wartości pod względem trwałości i odporności na grzyby. Gładka, strugana powierzchnia jest szczególnie elastyczna i doskonale nadaje się do używania boso.
Jednak słabość gatunku drewna jest jego jedyną zadowalającą wytrzymałością. Aby zapobiec wypaczaniu, drewno powinno być technicznie wysuszone. Krótsze i węższe kawałki litego drewna, tak jak ty płytki drewniane lub stosowane z drewnem klejonym nie stanowią problemu. Z drugiej strony dłuższe i szersze lite drewno często ma tendencję do umiarkowanego wypaczania.
Massaranduba - Owoc i lateks
Massaranduba jest dystrybuowana głównie w regionie Amazonii w Brazylii iw Peru. Podgatunek występujący w Gwatemali, Manilkara zapote, jest używany do produkcji lateksu i podstawowego materiału do gumy do żucia.
Drzewo Balata, z którego pochodzi drewno Massaranduba, osiąga wysokość 30 metrów i średnicę pnia 130 centymetrów. Miąższ jagód jest jadalny i ma słodki smak.