Leksykon drewna Rodzaje drewna

masaranduba

[mas sa ran du ba]; [Manilkara bidentata]; Nazwy handlowe Massaranduba, Bulletwood, Beefwood

Massaranduba – powierzchnia styczna

Pochodzenie

północny do środkowej Ameryki Południowej

gęstość nasypowa

0,9-1,11 g / cm³

klasa trwałości

1

skurcz promieniowy

0,33%

Skurcz styczny

0,44%

kolor drewna

ciemnoczerwony brąz

struktura drewna

jednorodna o delikatnej konsystencji

stosowanie

Drewno konstrukcyjne, drewno tarasowe

Massaranduba to bardzo ciężkie i twarde drewno pochodzące z Ameryki Południowej. Wysoka wytrzymałość sprawia, że ​​jest szczególnie trwały na zewnątrz oraz odporny na zarysowania i odpryski. Strugana gładka, powierzchnia jest bardzo elastyczna i nadaje się do używania boso. Massaranduba ma ciemnoczerwono-brązowy kolor, dzięki czemu zyskała nazwę „beefwood” w języku angielskim lub „końskie drewno” w języku niemieckim. Drewno jest bardzo jednorodne i ma delikatną fakturę.

Massaranduba - Twardy i wytrzymały

Drewno jest tak ciężkie, że nie unosi się na wodzie. Dzięki dużej gęstości osiąga najwyższe wartości pod względem trwałości i odporności na grzyby. Gładka, strugana powierzchnia jest szczególnie elastyczna i doskonale nadaje się do używania boso.

Jednak słabość gatunku drewna jest jego jedyną zadowalającą wytrzymałością. Aby zapobiec wypaczaniu, drewno powinno być technicznie wysuszone. Krótsze i węższe kawałki litego drewna, tak jak ty płytki drewniane lub stosowane z drewnem klejonym nie stanowią problemu. Z drugiej strony dłuższe i szersze lite drewno często ma tendencję do umiarkowanego wypaczania.

Massaranduba - Owoc i lateks

Massaranduba jest dystrybuowana głównie w regionie Amazonii w Brazylii iw Peru. Podgatunek występujący w Gwatemali, Manilkara zapote, jest używany do produkcji lateksu i podstawowego materiału do gumy do żucia.

Drzewo Balata, z którego pochodzi drewno Massaranduba, osiąga wysokość 30 metrów i średnicę pnia 130 centymetrów. Miąższ jagód jest jadalny i ma słodki smak.

Źródła: Wikipedia, tropik