Nasz deski do krojenia wykonane są z drewna tekowego, które rośnie w Meksyku. W ten sposób godzimy wysokie standardy społeczne i ekologiczne z praktycznymi zaletami drewnianych desek do krojenia i ekskluzywną estetyką drewna tropikalnego.
Eko drewniana deska do krojenia
Trwałe zalesianie drewna tekowego, z którego pochodzi drewno naszych desek do krojenia, znajduje się w północno-zachodnim Meksyku. Obszar leśny z certyfikatem FSC przechowuje emisje Co2 z ponad 20.000 XNUMX samochodów, a dzięki stopniowemu ponownemu zalesianiu wkład w klimat rośnie każdego dnia. Pracownicy manufaktury otrzymują wynagrodzenie znacznie powyżej standardów sprawiedliwego handlu oraz bezpłatną opiekę zdrowotną.
Deski do krojenia są również wyjątkowo trwałe, ponieważ wykorzystują drewno z pnia drzewa, które ze względu na swoją krótką długość nie nadaje się do produkcji desek tarasowych. W ten sposób zasoby są wykorzystywane optymalnie i nie są marnowane.
Drewno, plastik czy kamień?
W porównaniu z plastikowymi lub kamiennymi deskami do krojenia, tekowe deski do krojenia są szczególnie odpowiednie do użytku w kuchni z różnych powodów: Drewno jest szczególnie delikatne dla ostrzy noży i tępi je wolniej niż inne materiały. Drewno jest naturalnie antyseptyczne, a zatem szczególnie higieniczne. I wreszcie, ze względu na niezwykle wysoką trwałość i stabilność wymiarową, teak szczególnie nadaje się do zastosowania w kuchni. Nie bez powodu magazyn Cook's Illustrated ocenił nasze deski do krojenia: „Ostatnia deska do krojenia, jakiej kiedykolwiek będziesz potrzebować”.
Bei Betterwood dzielimy nasze deski do krojenia na kategorie "deska kuchenna" i "Blok do rąbania". Deski kuchenne wykonane są z drewna ścinanego równolegle do słojów drzewa. Są cieńsze i zwykle łatwiejsze w obsłudze niż klocki do krojenia. Polecamy je jako deskę śniadaniową lub do krojenia chleba. Bloki rzeźnicze są wykonane z drewna, które zostało pocięte w poprzek słojów drzewa. Ze względu na swoją gęstość drewno tzw. słojów doskonale znosi duży stres codziennej pracy przy cięciu w kuchni - nie strzępi się.
Pielęgnacja deski do krojenia
Zapraszamy do zapoznania się z naszą Deski do krojenia najlepiej utrzymane są jakie drewno ogólnie najlepiej nadaje się do prac kuchennych i Porównanie zalet i wad do plastikowych lub kamiennych desek do krojenia.
Wybór odpowiedniej deski do krojenia jest zawsze osobistym wyborem - at Betterwood ale możesz być pewien, że człowiek i natura wchodzą w partnerstwo, które jest opłacalne dla obu stron.